Afrika Dünyanın muhteşem yerleri

Mauritius Gezi Rehberi

Mauritius (Fransızca ‘L’île Maurice’, Mauritus Kreolcesi ‘Moris’) Hint Okyanusu’nda, Madagaskar’ın doğusunda, Reunion’un Kuzeydoğu ve Seyşel Adaları’nın güneydoğusunda küçük ve çok etnisiteli bir adadır. Mauritius adasın aynı zamanda Rodrigues Adası ve uzak, seyrek nüfuslu Agalega ve Cargados Garayos (Saint Brandon) adalarının da yönetim merkezidir. Adanın en önemli gelir kaynağı şeker kamışı olduğundan dolayı ‘Şeker adası’ olarak da anılmaktadır. Mükemmel bir ekoturizm ve koruma politikası sayesinde, Hint Okyanusunun ortasındaki bu küçük, armut biçimli, volkanik ada bozulmamış doğasıyla gezginler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Mauritius Gezi Rehberi başlıklı bu yazıda ada hakkında adaya nasıl, ne zaman gidilmesi gerektiği gibi önemli bilgiler, görülmesi gerekli yerler, Mauritius Para Birimi rupi, ada ekonomisi, adada konuşulan dil, beraberinde neler getirilmesi gerektiği, güvenlik bilgileri, alış veriş notları konularında bilgi, öneri ve uyarılar verilecektir.

Port Louis,Desforges Street, (Mauritius, 1911)

Önemli Bilgiler

1968’den bu yana bağımsız olan Hint okyanusunun egzotik adası Mauritius, 28 mil genişliğinde bir çeşit kültürel mikrokozmos olup, Hindistan, Afrika, Avrupa,

Dodo Bird Extinct Painting Drawing Mauritius
Soyu tükenen Dodo kuşu. Dodo ya da Mauritius dodosu, güvercingiller familyasından Mauritius’ta yaşamış ama 17. yüzyılın sonlarına doğru soyu tükenmiş bir kuş türüdür. Yaklaşık 1 metre boyunda ve 20 kilo ağırlığında uçamayan bu kuş, şu an için Raphus cinsi içinde değerlendirilen yegâne türdür ve güvercingiller familyasında sınıflanır.

İngiltere ve Çin’den gelen halkları barındıran egzotik bir mozaiktir. Her yere uzak olmasına karşın Avrupalı ​​güneş ve deniz tutkunları, balayı çiftleri adanın nefis tatil otellerinde keyifli bir tatil yapmak isteyen insanlar burada akın etmektedir. Mauritius’un kuzeyinde yer alan başkent St. Louis adanın en popüler sporu olan ve Mayıs-Kasım ayları arasında hafta sonları düzenlenen Thoroughbred (safkan at) yarışlarıyla ünlüdür. Dünyanın en eskilerinden biri olan bu yarışı izlemek için Port Louis‘deki Champ de Mars yarış pistinde bir gün geçirmeniz tavsiye edilir. Adanın doğusunda, Flacq kıyı şeridi boyunca yer alan lüks oteller muhteşem beyaz kumlu sahillerde denize girmek isteyen turistlere hitap etmektedir. One & Only Le Saint Géran resort’da kalmasanız bile, Spoon des Îles’te (Alain Ducasse’nin Avrupa yemekleri restoranı) veya şef Vineet Bhatia’nın mükemmel Rasoi’s Vineet’inde akşam yemeği rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz. Her iki restoranda da Hint Okyanusu’nun karmaşık lezzetlerini sergilenmektedir. Golf meraklıları burada, Ernie Els’in Anahita’daki Four Seasons’ta ve Le Touessrok’un Bernhard Langer’sindeki auxle aux Cerfs’in suları boyunca tertiplediği kurslara akın etmektedir. Mauritius’a gelen ziyaretçilerin çoğu havaalanın güneyindeki bölgeye inmemekteyse de adanın güneydoğu kesiminde Grand Port Bölgesi içerisinde yer alan Mahébourg şehri gezildikten sonra Vieux Grand Port ziyaret edilebilir. Buralardaki tarihi kalıntıları ve anıtlar, 1598’de Hollanda’nın bölgeye gelişlerine kadar uzanmaktadır. Adanın “Afrika” kültürünü yoğun olarak hissedeceğiniz kısmı olan batıda sega müziği ve danslarına doyabilirsiniz ki bu bölge aynı zamanda derin deniz balıkçılığı ile de ünlüdür. Adanın en iyi plajlar halka açık olup,  özellikle hafta sonları, Mauritiuslu ailelerce şenlik yerine dönüştürülmektedir. Adaya 16. yüzyılın başlarında ilk olarak Portekizliler adım atmıştır. 18. yüzyılda ise, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

Mauritius Gezi Rehberi

Hint Okyanusu’nun güneybatı bölümünde, Madagaskar’ın 900 km kadar doğusunda ve Hindistan’ın 3.943 km güneybatısında yer alan ada ülkesi Mauritius’un yüz

Pieter van der Aa ‘nın hazırladığı Mauritius haritası, 1713

ölçümü 2.040 km² nüfusu 1,5 milyon olup, her yıl özellikle İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan, Çin ve Rus cumhuriyetlerinden yaklaşık 1,5 milyon turisti ağırlamaktadır. World travel dergisi tarafından (Hint okyanusunda) dünyanın en iyi balayı adası seçilen, dünyanın en iyi dalış noktalarından birisi kabul edilen ve prestijli golf turnuvalarının yapılacağı bölgelerden birisi haline gelen, Mauritius aynı zamanda doğal güzellikleriyle Unesco Dünya mirası listesinde yer almaktadır. Tropik güneş altında her türlü deniz sporunun yapılacağı beyaz kumlu kumsalları, yedi renkli toprakları, Chamarel şelalesi, şeker kamışı tarlaları ile Hint okyanusunun egzotik adası ziyaret edilmeyi, beklemektedir. Ünlü Hindu tapınağı Maheswarnath adada Triolet kasabasında yer almaktadır ayrıca 17. yüzyılda soyu tükenmiş olan güvercin benzeri kuş türü Dodo’nun da son yaşamış olduğu bölge Mauritius’tur.

Görülecek Yerler

Grand Bay

Adada turist patlamasına sebep olan ilk bölgesi olup, görülmeye ve denize girmeye değer La Cuvette plajı dışında restoranlar, barlar ve diskolarla dolu alışveriş ve eğlence cennetidir.

Pereybere

2010 yılında Dünyanın En Güzel Plajı seçilen Pereybere alışveriş olanakları, restoranları ve barları nedeniyle popüler olup, yüzme için en iyi plajlardan birisidir. Cam tabanlı tekne turları, Mangrov orman ziyaretleri, su kayağı ve tüplü dalış yapma imkânınız vardır. Sokak satıcılarından muhteşem restoranlara kadar çeşitlilik gösteren yemek seçeneklerini burada bulabilirsiniz. Burası ayrıca adadaki en iyi dalış dalgıç eğitimi ve dalış eğitmeni eğitiminin başlangıç noktasıdır ve ekonomik mutfaklı dairelerden 5 yıldızlı otellere ve plaj tatil yerlerine kadar çeşitli konaklama birimleri sunmaktadır.

Balaclava Harabeler

17.yüzyıldaki denizcilerin bölgedeki kaplumbağalara atfen Baie aux Tortues adını verdiği bölgede temelleri Mahé de Labourdonnais tarafından atılan deniz surları görülebilir. Kalıntıların yeri artık Maritim Otel’in bir parçasını oluşturduğundan halka açık olmayabilir.

Triolet Shivala

Adadaki en uzun köy olan Triolet, ilk olarak 1819’da Tanrıların Şiva, Krishna, Vishnu, Muruga, Brahma ve Ganesha’nın onuruna inşa edilen en büyük Hindu tapınağı Maheswarnath’i barındırmaktadır.

Labourdonnais Meyve Bahçeleri

Burada çeşitli tropik meyve ağaçlarını ve renkli ve parfümlü egzotik çiçekleri keşfedebilirsiniz.

Mauritius Port

Port-Louis Pazarı

Başkentte bulabileceğiniz en ucuz yiyecek olan çeşitli yerel atıştırmalıklar ve tropikal meyveler bulabilirsiniz. Çok sayıda dükkân “goni” sepeti gibi geleneksel el yapımı nesneler satmaktadır. Sokakta satılan yiyeceklerin sağlık sorunlarına sebep olabileceğini unutmayın.

SSR Botanik Bahçesi

SSR botanik bahçesi, Güney Yarımküre’deki en eski botanik bahçesi olup, 770 yılında Pierre Poivre (1719 – 1786) tarafından kurulmuştur, Mauritius’a özgü bir miktar bitki örtüsü içermekte ve yaklaşık 37 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Flacq Market

Mauritius’un en önemli köylerinden birisi olup, ülkenin en büyük açık hava pazarına sahiptir.

Ile aux Cerfs

Su sporları için bir cennet olup, Mauritius’un en güzel plajlarından birine sahiptir. Tekneler, adadaki en iyi deniz ürünleri restoranlarından bazılarına sahip olan Doğu’daki Trou-d’Eau Douce köyünden düzenli olarak hareket etmektedir. Katamaranlar, yatlar ve “korsan gemileri” dahil olmak üzere çeşitli gemiler bu rotada gezmektedir.

Chamarel
Chamarel’in rengarenk toprağı

Doğu Kısmı Plajları

Adanın doğu kısmı, uzun kumlu plajları ve “The Coco Beach Hotel” ve 5 yıldızlı “Le Touessrok” gibi ünlü otelleri ile ünlüdür.

Hollanda Harabeleri

Mauritius’un en eski yerleşim bölgesi olan Vieux Grand Port’ta ilk Hollanda surlarının kalıntılarını görebilirsiniz.

Ile aux Aigrettes

Mauritius Yaban Hayatı Fonu tarafından yapılan olağanüstü çalışmaların bir sonucu olarak, ada, doğal kaynakların ve tehlike altındaki türlerin korunmasında uluslararası bir standart haline gelmiştir. Burada kerkenez de dahil olmak üzere, dünyanın en nadide kuşlarından birkaçı yine çok nadir görülen Pembe Güvercin, Yeşil Gecko Phelsuma ve Aldabra dev kaplumbağası görülebilir.

Mahebourg

Adadaki başlıca balıkçı köylerinden birisi olup, Grand Port Körfezi üzerine inşa edilmiş, 1804 yılında Fransız Vali Charles Decaën tarafından kurulmuştur.

Blue Bay

Göreceğiniz en mavi su ve en muhteşem beyaz kumlu plajlardan cam dipli tekneler mükemmel bir gezi yapabilirsiniz.

Collection Tea Leaves Mauritius Plantation
Mauritius’ta çay toplayan köylü

Rochester Şelalesi

Souillac’a yaklaşık 2,5 km mesafede bulunan Savanne Nehri üzerinde bir şelaledir. Genellikle suya dalış yapan gençler arasında popülerdir.

Tamarin Plajı

Beyaz kumlar ve berrak sular sunan plaj uzman sörfçülere hitap eden dalgalarıyla ünlüdür.

Flic en Flac

Flic en Flac, batı sahili boyunca uzanan ve hem yerli halk hem de turistlerin keyif aldığı Tamarin’e uzanan çok uzun beyaz kumlu bir plaja sahip, eski bir balıkçı köyüdür. Scuba Diving imkanı bulunan bölgede makul fiyatlı bir süpermarket ile tüm bütçelere uygun çeşitli konaklama yerleri ve restoranlar bulunmaktadır.

Martello Kuleleri

La Preneuse’da, Black River üzerinde sömürge güçleri ile insanlığın yaratıcılığı arasındaki eski rekabeti temsil eden bu yapıları görebilirsiniz.

Chamarel

Case Noyale köyünden dolambaçlı bir yol ile ulaşılan Chamarel’in renkli dünyasında volkanik külün aşınmasının sonucunda ortaya çıkan mavi, yeşil, kırmızı ve sarı tonlarda toprağı görebilirsiniz.

Kara Nehir Vadisi

Pamplemousse Garden Botanical Garden Mauritius
Pamplemousse Botanik Bahçesi, Mauritius

6.574 hektarlık (16.254 dönüm) milli park, Mauritius’in kalan yerli ormanlarının korunması için 1994 yılında kurulmuştur. Ziyaretçiler endemik bitkiler ve nadir kuş türleri ile muhteşem manzaraların tadını çıkarabilirler.

Grand Bassin

Sönmüş bir volkanın krateri içinde Mauritius’un iki doğal gölünden biri bulunmaktadır. Ganga Talao önemli bir hac bölgesidir ve Hindu inancının pek çok Mauritiği Maha Shivaratri festivalinde veya Shiva’ya adanmış oruç tuttuklarında orada yürürler. Gölde yaşayan dev yılan balıkları hacılar tarafından beslenmektedir.

Underwater Waterfall, Mauritius.
Sualtı şelalesi, Mauritius.

Sualtı Şelalesi

Mauritius Adası’nın güneybatı ucundaki, havadan bakıldığında sualtında bir şelale varmış gibi görünen büyüleyici doğal oluşum görenleri şaşkına çevirmektedir. Yukarıdan görülebilen akan şelale benzeri görünüm aslında gerçek bir şelale değil, optik bir yanılsama olup, kum ve silt tortusu bu çarpıcı alanı yaratmıştır. Sualtı Şelalesi, Google’un Haritalar servisinde bile görülebilmektedir.

Mauritius Ocean Cliff
Mauritius’ta Hint Okyanusu Kayalık

Mauritius’a Ne Zaman Gidilmeli?

Mauritius adasında hava yıl boyunca iyi olmakla birlikte bir sürprizle karşılaşmamak için özellikle Eylül – Aralık ayları arası tercih edilmelidir. Sıcaklık yıl boyunca 24-30 derece arasında değişmekte olup, en sıcak aylar Aralık – Ocak ve şubat aylarıdır. Ayrıca derin deniz balıkçılığına meraklıysanız Ekim – Nisan ayları arasında Derby Günü için Aralık ayı gidilebilir.

Mauritius Vize İstiyor mu?

Mauritius adasına seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır. Bununla birlikte ülkeye girerken göçmenlik kâğıdı doldurmamız gerekmektedir ki nerede kalacağınızı, nereden geldiğiniz ve ne zaman döneceğiniz sorulmakta ayrıca uçak dönüş biletinizi ve kalacağınız otelin rezervasyon kağıdını göstermeniz istenmektedir. Tabii ki adaya girerken vize istenilen ülke vatandaşları da vardır: Afganistan, Bangladeş, İran, Irak, Kosova, Laos, Libya, Mali, Kuzey Kore, Pakistan, Filistin, Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti, Somali, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Tayvan ve Yemen vatandaşları vize başvurusu yapmak zorundadır.  Çift olarak seyahat ederken, en az 600 USD limitli bir kredi kartı taşımalısınız. 250 gr tütün ürünü, 50 puro veya 200 sigarayı gümrükten geçebilirsiniz. Bununla birlikte, bu sınırın aşılması, ürünlere el konulmasına yol açacaktır. Kişisel kullanım için 100 ml parfüm ve 250 ml eau de toilette de check-in bagajınıza taşınmasına izin verilir.

Mauritius’a Nasıl Gidilir?

Mauritius Holidays Travel Beach Ocean
Hint Okyanusu kıyısı, Mauritius

Sir Seewoosagur Ramgoolam Uluslararası Havaalanı, ☎ +30303 6000 (airportinfo@aml.mru.aero, faks: +230 637 5306) Adanın güneydoğusundaki Plaisance’da, yurtdışından gelen yolcular için ana giriş kapısıdır. Air Mauritius adanın esas havayolu olup, civar adaların yanı sıra Afrika, Avustralya, Avrupa ve Asya’daki uluslararası varış noktalarına giden bir rota ağı işletmektedir. Ayrıca Air Austral, Air Madgascar ve Air Seychelles, Mauritius’u çevre adalara bağlamaktadır. Air France, Turkish Airlines (THY), Emirates, Austrian Airlines, British Airways, Condor, South African Airways, Meridiana ve Corsairfly gibi uluslararası havayolları ise Mauritius’a ana üslerinden uçmaktadır. Adaya, Türkiye’den THY vasıtasıyla direkt veya diğer hava yollarıyla daha çok Dubai ve Paris üzerinden aktarmalı uçmak mümkündür.

Mauritius Para Birimi Nedir?

1 Mauritius Rupisi (MUR) 0,028 ABD Dolarına başka bir değişle 1 ABD Doları 35,25 Mauritius Rupisine eşittir. (Nisan, 2019). Mauritius Rupisi 5, 20 ve 50 sentlik bozukluklar ile 25, 50, 100, 200, 500, 1000 ve 2000 banktnotları halinde piyasada bulunmaktadır. Günlük para çekme limiti bankadan bankaya değişmektedir. Bankanızdan bir gün içinde çekebileceğiniz tutarı kontrol edin. ATM’nin bir seferde en fazla 15.000 MUR çekilmesi önerilir. Daha büyük miktarlarda para çekmek, miktarın makinenin içinde sıkışmasına neden olabilir.

Havaalanında 1 saat internet kullanımı ücretsiz olmakla birlikte Duty free mağazasında alkol ve sigara Türkiye’ye göre pahalıdır. Visa, MasterCard, Diners ve American Express banka ve kredi kartları Mauritius’un her yerinde yaygın olarak kabul edilmektedir. ABD Doları, Mauritius’ta geniş çapta kabul görmektedir. Bununla birlikte yerel para birimine de ihtiyacınız olacaktır. Paranızı havaalanında takas edemiyorsanız, endişelenmeyin. Adada, Baroda Bank, Barclays Bank, Deutsche Bank, HSBC ve Standart Chartered Bankaları gibi birçok banka bulunmaktadır. Bankalar için çalışma saatleri şöyledir: Pazartesi – Perşembe – 9: 15 – 15: 15, Cuma: 9: 15 – 15: 15, Cumartesi: 9: 15 – 11: 15.

Ekonomi

Mauritius’ta, ekili alanın % 90’ı, ihracatın % 15’ini oluşturan şeker kamışı işgal etmektedir. Yani şeker Mauritius’un başlıca ihracat ürünü olup, ayrıca tekstil, pekmez, çiçek ve balık diğer önemli ihracat ürünleridir.

Mauritius’ta Hangi Dil Konuşuluyor?

Ada ülkenin resmi dili İngilizce olmakla birlikte yerel halkın kendi dili olan Creole ve Fransızca konuşmaktadır hatta yerli halkın önemli bir kısmının İngilizcesi oldukça kötü denilebilir.

Ne Giyilir? Ne Götürülür?

Absolutely Stunning Illusion of an Underwater Waterfall in Mauritius
Sualtı Şelalesi, Mauritius

Valizinizi hafif pamuklu giysilerle doldurmanız tavsiye edilir. Sentetik kumaşların Mauritius’un nemli ikliminde aşırı rahatsızlık verebileceklerinden uzak durmanız yerinde olacaktır. Mauritius’ta akşamları, özellikle mayıs ve ekim ayları arasında biraz serin olabilir, t-shirt veya gömleğinizin üzerine giyebileceğiniz ince bir kazak, yağmurluk veya sweatshirt taşımanız akıllıca olacaktır. Ayaklarınızı mercanlardan korumak için deniz ayakkabısı, muhteşem manzaraları yakalamak için dijital kamera, mayo, el dezenfektanı, güneş gözlükleri, sivrisinek veya böcek kovucu, bol miktarda güneş koruyucu losyon, plaj çantası, reçeteli ilaçlar, ıslak mendiller, dudak balsamı ve her ihtimale karşın ishal ilacına valizinizde yer açmanız tavsiye edilir.

Güvenliğiniz İçin

Google Maps Burada Güvenilir Değil

Google Haritası, Mauritius için optimize edilmemiştir yani ada içinde Google maps kullanarak yol macerası yaşamak isterseniz hayal kırıklığına uğramanız olasıdır ki yerel rehberinize güvenmeniz tavsiye edilmektedir. Bir rehber olmadan bilmediğiniz bölgelerde yürüyüş yapmanız akıllıca olmayacaktır. Sizi ‘altın kumlu tertemiz plajlara’ götürdüğünü iddia eden taksi şoförlerine ve benzeri üçkâğıtçıların ağına düşmeyin ki bu tür turist tuzaklarında hem taksiciye fazladan para verirsiniz hem de girdiğiniz yere sizi götüren hanutçulara komisyon verdiğinden daha çok para harcamak zorunda kalırsınız.

Trafik Soldan

Mauritius’ta trafik tıpkı İngiltere gibi soldan yürümekte olup, bu tip ters trafikte araba kullanmadıysanız otomobil kiralamamanız tavsiye edilmektedir. Araç kiralamak için en az 23 yaşında olmanız ve geçerli bir ehliyet taşımanız gerekmektedir. Ancak, yolların asfaltlanmadığına ve hem insanların hem de hayvanların yolları da kullanabileceğine dikkat edilmelidir.

Çift sarı çizgilere park etmeyin

Bir park bileti almak istemediğiniz sürece, çift sarı çizgilere park etmek yasaktır.

Akşam saat 18:00’dan sonra otobüslere binmeyin

Akşam 18: 00’den itibaren güvenliğiniz açısından otobüs seferlerinden kaçınmanız tavsiye edilir.

Tuvaletlere dikkat

Mauritius’taki tuvaletler kaygan olmayan karoların kullanılmasına ilişkin güvenlik kurallarına uymaz. Öyleyse adlarınıza dikkat edin yoksa kayıp bir tarafınızı zedelemeniz mümkündür.

Sağlığınız İçin Dikkat

İshal (diare), Mauritius’a gelen turistlerin karşılaştığı en yaygın sağlık sorunudur. El dezenfektanınızı daima yanınızda bulundurun ve ağzınıza bir şey sokmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Hepatit A, Tifo, Hepatit B, Kuduz ve Sarıhumma Mauritius’ta riskli hastalık grubundadır.

Su

Şişelenmiş su fiyatı, lokasyona göre değişmekte olup, açık su içmemeye özen gösterin. Ayrıca oteller yerel dükkanlara göre neredeyse iki katına su sattığından yerel dükkanlardan su almanız önerilmektedir.

Alışveriş

Pazarlık, Mauritius’taki yerlerince kabul etmesine rağmen, abartılı olmamanız tavsiye edilir. Bu ada ülkesinde pazarlık pek de hoşlanılan bir şey olmadığından aşırı pazarlıktan kaçınmanız tavsiye edilir. Port-Louis Merkez pazarında alışveriş yapmayın: Bu pazardan baharat gibi ürünler satın almaktan kaçınılmalıdır ki gerçekten ihtiyacınız varsa yerel süpermarketten biraz satın alın. Ayrıca, bu tür ürünler sahte olduğu için bu pazarın satıcılarından el sanatları ürünü satın almayın. Ayrıca kredi kartınıza oldukça yüksek komisyon oranı yansıtılacağından kredi kartınızla pahalı ürünler almamanız bunun yerine Duty Free mağazalarını kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Nerede Kalınır?

Adadaki otellerin çoğu lüks olup, spa hizmeti vermektedir. Long Beach Golf & Spa Resort, Mauritius seyahatiniz boyunca konaklamanızı kontrol eden muhteşem bir 5 yıldız ve çocuk dostu bir tesis olup, deniz spa, çocuklar ve gençler kulübü, golf sahası ve plaj ve derin deniz aktiviteleri sunmaktadır.

Ne yenilir?

Tropikal bir bölge olan Mauritius mutfağı deniz ürünleriyle ünlüdür. Köri soslu yengeç, vindaye ourit (ahtapot), kızarmış kalamar ve vindaye poisson (balık) bunların başılcalarıdır.

Yerel Kültür ve Yasalar

Mauritiuslular sosyal insanlardır ve kibarca selamlarsanız takdir edilirsiniz ki Bonjour ve Namaste, Mauritius halkının kullandığı selamlaşma ifadeleridir. Mauritiuslar hoşgörülü olmalarına rağmen, Mauritius kültürü aynı oranda muhafazakardır. İbadet yerlerinden herhangi birini ziyaret ederken, kadınların örtünmesi tavsiye edilir. Mauritius’ta çıplaklar plajı bulunmamakta olup, plajlarda üstsüz güneşlenen Avrupalı tursitler yerli halkın kaşlarını çatmasına sebep olabilir. Mauritiuslar dost canlısı insanlar ve ülkeleriyle gurur duyuyorlar. Kültür, yemek ya da bölge hakkında rahatsız edici bir şey söyleyerek yerlileri rahatsız etmemeniz tavsiye edilir.